Szarlotek czy też jabłeczników, bo różnie to ciasto bywa nazywane, jest wiele. Można je przygotowywać na bazie ciasta kruchego, biszkoptowego czy ucieranego. Można też znacznie prościej i szybciej. Taki właśnie sposób chcę Wam dziś pokazać. Takie ciasto uda się każdemu, nawet najbardziej początkującemu w kuchni. Nie trzeba wielu składników, jest więc tanie. Nie trzeba wirtuozerii w kuchni, więc nawet licealista poradzi sobie i stworzy pyszny i pachnący deser. Zapraszam na jabłecznik sypany :)
Składniki:
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka kaszy manny,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
jabłka - użyłam 7 średnich, ale można śmiało więcej,
pół kostki masła,
do posypania po upieczeniu:
do posypania po upieczeniu:
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka cynamonu.
(wykorzystałam okrągłą foremkę o średnicy 25 cm.)
Mąkę przesiać sitkiem z drobnymi oczkami, dodać do niej proszek do pieczenia, cukier i kaszę mannę. Wszystko razem wymieszać dokładnie.
Jabłka opłukać, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej z grubymi oczkami.
Formę, w której upieczemy ciasto najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia i to w całości, gdyż jabłka i masło mogą podczas pieczenia wypłynąć szczelinami. Można na wszelki wypadek formę z ciastem ustawić na większej, pełnej blasze, żeby nie zabrudzić piekarnika. A można również użyć ceramicznej foremki.
Na dno foremki wsypać 1/3 sypkich produktów (cukier+mąka+kasza+proszek), powierzchnię wyrównać potrząsając delikatnie formą. Na sypkie wyłożyć połowę jabłek - wyrównać i lekko docisnąć. Na jabłka wysypujemy kolejną, drugą z trzech części sypkich produktów (wyrównać i docisnąć), a na nią kolejną porcję jabłek. Na jabłka resztę sypkiego, a na sypkie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami zimne masło.
Ciasto piec w temperaturze 190-200 stopni przez około 45-55 minut. Powierzchnia ciasta powinna być ładnie przyrumieniona.
Jeszcze ciepłe ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Można podawać na ciepło, a jako dodatek polecam lody :)
Jabłecznik - pod każda postacią !!!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak szarlotka!
OdpowiedzUsuńTak pięknie wygląda u Ciebie ...:)
Jedyna szarlotka jaką robię w domu :P
OdpowiedzUsuńA dasz przepis na jakieś proste ciasteczka na Święta?
już przygotowuję je :) niebawem się pojawią :)
Usuń