Kokardki z ciasta francuskiego z jabłkami to szybki sposób na przygotowanie czegoś słodkiego do kawy :)
Trzy duże jabłka obieramy i roimy w kostkę, posypujemy cynamonem (około 2 łyżeczki) i mieszamy. Jeśli mamy kwaśne jabłka możemy dodatkowo posypać cukrem. Moje jabłka były tak słodkie, że tę część ominęłam :)
Ciasto francuskie oczywiście kupione - kto by się teraz bawił w przygotowywanie :) Ciasto w rulonie nie wymaga dodatkowego rozwałkowania, jeśli kupujemy mrożone w kawałkach proponuję rozwałkować, ponieważ jest ono grubsze. Ciasto kroimy najpierw w kwadraty a następnie każdy na pół czyli w trójkąty :)
Polecam bardzo przydatny przyrząd - radełko do pizzy, inaczej nóż krążkowy, który rewelacyjnie nadaje się do krojenia surowego ciasta. Ja posiadam taki oto karbowany.
Na środek każdego trójkąta kładziemy łyżkę jabłek z cynamonem i sklejamy ze sobą rogi najdłuższego boku.
Na środek każdego trójkąta kładziemy łyżkę jabłek z cynamonem i sklejamy ze sobą rogi najdłuższego boku.
Następnie zwijamy w rulonik do samego końca.
Palcami odginamy nieco ciasto na bokach formując kokardki. Już gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wodą i posypujemy brązowym cukrem.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy kokardki przez 15 minut. Gotowe :) Zawsze warto mieć w lodówce ciasto francuskie nawet nieoczekiwani goście nas nie zaskoczą :)
Przepis ukazał się również na blogu Sunflower - w wolnej chwili
Przepis ukazał się również na blogu Sunflower - w wolnej chwili
Na niedzielę zrobię :)) Lubię takie proste, szybkie przepisy :)
OdpowiedzUsuńPolecam. polecam :) Mają tylko jedną wadę - znikają w oka mgnieniu :)
UsuńE to chyba się tu przeprowadzamy na dobre :) Justynko ja się powtórzę ale co mi tam.....medal dla tego co wymyślił gotowe ciasto francuskie. Bardzo lubię i zawsze mam zapas w lodówce. Czy na słodko, czy na słono.....znakomicie się sprawdza.
OdpowiedzUsuńJa to bym mu nawet pomnik postawiła :) Też zawsze mam w lodówce, szczególnie do żarciowego recyklingu się nadaje, więc zachęcam wszystkich do przyjaźni się z francuskim ciastem :)
Usuńale bym zjadła :) muszę takie zrobić, lubimy jabłka i ciasto francuskie :)
OdpowiedzUsuńRaz dwa i zrobione! Raz...i zjedzone! Kurczę , chyba jutro robię..:)
OdpowiedzUsuńno fajne, a ja mam zawsze ciasto francuskie w lodowce ;))
OdpowiedzUsuń