wtorek, 2 grudnia 2014

Francuskie kokardki z jabłkami

Kokardki z ciasta francuskiego z jabłkami to szybki sposób na przygotowanie czegoś słodkiego do kawy :)



Trzy duże jabłka obieramy i roimy w kostkę, posypujemy cynamonem (około 2 łyżeczki) i mieszamy. Jeśli mamy kwaśne jabłka możemy dodatkowo posypać cukrem. Moje jabłka były tak słodkie, że tę część ominęłam :)


Ciasto francuskie oczywiście kupione - kto by się teraz bawił w przygotowywanie :)  Ciasto w rulonie nie wymaga dodatkowego rozwałkowania, jeśli kupujemy mrożone w kawałkach proponuję rozwałkować, ponieważ jest ono grubsze. Ciasto kroimy najpierw w kwadraty a następnie każdy na pół czyli w trójkąty :)


Polecam bardzo przydatny przyrząd - radełko do pizzy, inaczej nóż krążkowy, który rewelacyjnie nadaje się do krojenia surowego ciasta. Ja posiadam taki oto karbowany.


Na środek każdego trójkąta kładziemy łyżkę jabłek z cynamonem i sklejamy ze sobą rogi najdłuższego boku.


Następnie zwijamy w rulonik do samego końca.



Palcami odginamy nieco ciasto na bokach formując kokardki. Już gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wodą i posypujemy brązowym cukrem.


Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy kokardki przez 15 minut. Gotowe :) Zawsze warto mieć w lodówce ciasto francuskie nawet nieoczekiwani goście nas nie zaskoczą :)

Przepis ukazał się również na blogu Sunflower - w wolnej chwili 

7 komentarzy :

  1. Na niedzielę zrobię :)) Lubię takie proste, szybkie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. polecam :) Mają tylko jedną wadę - znikają w oka mgnieniu :)

      Usuń
  2. E to chyba się tu przeprowadzamy na dobre :) Justynko ja się powtórzę ale co mi tam.....medal dla tego co wymyślił gotowe ciasto francuskie. Bardzo lubię i zawsze mam zapas w lodówce. Czy na słodko, czy na słono.....znakomicie się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to bym mu nawet pomnik postawiła :) Też zawsze mam w lodówce, szczególnie do żarciowego recyklingu się nadaje, więc zachęcam wszystkich do przyjaźni się z francuskim ciastem :)

      Usuń
  3. ale bym zjadła :) muszę takie zrobić, lubimy jabłka i ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Raz dwa i zrobione! Raz...i zjedzone! Kurczę , chyba jutro robię..:)

    OdpowiedzUsuń
  5. no fajne, a ja mam zawsze ciasto francuskie w lodowce ;))

    OdpowiedzUsuń